Als er iets is waar Mark Hofman zich niet druk over wil maken tijdens het vissen, dan is het wel het gebruik van aas. Boilies mogen geen factor voor twijfel zijn bij een blank! In dit artikel lees je hoe de KWO Squid Special vanuit deze visie is ontstaan.
Bekijk ook onze nieuwe Squid Specials pagina voor nog meer uitleg over deze superboilie!
Mark vertelt: Als je de naam ‘Specials’ gebruikt, dan moet je die term ook eer aandoen en iets speciaals neerzetten! Na een proces van enkele maanden waarin we vele testen hebben gedaan en flink wat nieuwe ingrediënten hebben uitgeprobeerd zijn we op dat punt aangekomen. We hebben wederom een uniek balletje weten samen te stellen BOMVOL mooie producten voor onze vriend, de karper ;-)
Het uitgangspunt voor deze boilie was om de goede eigenschappen van ‘vis’ en ‘zoet’ te combineren in één bol. Hierbij stond een goede smaak en het gebruik van een breed scala aan attractors voorop. We willen immers vooral VEEL karpers aanspreken en (nadat ze eenmaal van de bol geproefd hebben) moeten ze ervan willen blijven eten.
De basis
We zijn begonnen met een basis van koolhydraat- en eiwitrijke producten die eveneens rijk zijn aan noodzakelijke voedingsvezels. De basismix zorgt voor een goede grove structuur waardoor de attractors probleemloos uit de boilie kunnen lekken. Daarbij is de bol, mede dankzij de voedingsvezels, ook goed te verteren voor de karper en kan hij er de nodige energie en voedingsstoffen uithalen.
"De basismix heeft een grove structuur, waar de attractors probleemloos uitlekken."
Om de hardheid en taaiheid van de boilie te bevorderen hebben we gebruik gemaakt van ei-compound. Zo kun je met een gerust hart de boilies een nacht aan je hair laten hangen, hoef je niet bang te zijn voor klein gespuis wat je boilie aanvreet en is het bijvoeren met de werpbuis geen enkel probleem. Bovendien is ei-compound enorm rijk aan eiwitten met een zeer goede voedingswaarde en bevat het voor de karper noodzakelijke oliën en vetten. Door de hoge dosering ei-compound die we hebben opgenomen in deze boilie krijgt het eiwitgehalte van deze boilie een flinke boost en extra voedingswaarde wat het lange-termijn effect van deze boilie zeker ten goede zal komen.
Mocht je overigens écht last hebben van kreeften of bijvoorbeeld dwergmeerval, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een hard hookbait.
Visattractoren
Vismeelboilies scoren gewoon goed. Vaak zitten de producten die voortkomen uit de zeevis-industrie en uit professionele visvoerbedrijven bomvol goede voedingstoffen en zijn ze zeer attractief voor de karper. Een vismeelboilie is echter wel snel herkenbaar. Zeker op drukbeviste wateren kan dit in je nadeel gaan werken. Wij hebben er daarom voor gekozen om niet direct vismelen te gebruiken, maar uitsluitend te kiezen voor extracten die bomvol visachtige attractie zitten.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan GLM & Squid Extract. Deze bijzondere extracten zijn van zeer hoge kwaliteit en bevatten complexe eiwitten, complexe koolhydraten, mineralen, lange ketens onverzadigde vetzuren, enzymen en vitaminen.
De attractie zit hem met name in het hoge gehalte aan nucleotiden, in elk organisme de bouwstenen voor het DNA en onderdeel van essentiële stofwisselingsprocessen in levende cellen. Nucleotiden zijn, naast o.a. vrije aminozuren, de sterkste natuurlijke attractors voor karpers. Vrije aminozuren zijn eveneens in hoge mate aanwezig in GLM & Squid Extract. Het feit dat zowel nucleotiden als vrije aminozuren aanwezig zijn in deze extracten én dat ze goed wateroplosbaar zijn maken deze extracten ook o.a. zeer geliefd bij professionele wedstrijdvissers en natuurlijk duizenden karpervissers.
Vloeibare attractors
In aanvulling op deze poedervormige extracten zochten we ook naar vloeibare attractors. Zo hebben we een flinke dosis salminol in de bollen verwerkt. Deze liquid wordt gemaakt van de resten van consumptiezalmen. Deze worden vermalen en vervolgens gehydroliseerd. Hierdoor ontstaat een mooie bruine vloeistof welke bomvol zit met vrije aminozuren welke goed waarneembaar zijn voor de karper.
"De vrije aminozuren in de Squid Specials zijn goed waarneembaar voor de karper!"
Crème de la crème
De crème de la crème in deze boilie houden we nog even voor ons zelf, maar je kunt ervan uitgaan dat er een hoge dosis van één van meest vooraanstaande flavours in gegaan is. Het succes van deze flavour gaat al tientallen jaren terug. Een flavour is eigenlijk niet de goede omschrijving, het is een complexe vloeistof welke oorspronkelijk ontwikkeld werd om de eetlust van jonge koikarpers te stimuleren en om ervoor te zorgen dat ze blijven eten zodat ze sneller groeien. Deze liquid zit bomvol attractie en geeft het aas bovenal een heerlijk zachte en aangename smaak. Wat de exacte reden is van het grote succes is niet echt bekend maar het is ontegenzeggelijk één van de meest succesvolle liquids ooit gebruikt in het karpervissen.
Zoete kant
Om de smaak van de boilie zoet te maken zijn we gaan werken met pure glucose. Dit wordt voornamelijk gewonnen uit mais. Het is een zogenaamde monosacharide, de kleinst mogelijke suikermolecule. Deze vorm van suiker maakt de boilie wat zoeter, maar zorgt er vooral voor dat de karper direct energie uit het aas kan halen. Het is supergoed oplosbaar en de karper merkt op afstand de aangename zoete smaak al op en wordt getriggerd om de boilie te zoeken en te eten. Aangevuld met een megazoete mix van, grotendeels natuurlijke, zoetstoffen zorgen deze ingrediënten voor de goede balans tussen vis/zoet in deze boilie.
"De zoete kant van de boilie is afkomstig uit pure glucose!"
Bovenstaande ingrediënten zijn vooral belangrijk voor de smaak. Maar als je goed ruikt kun je wellicht ontdekken in welke richting we zijn gegaan qua zoete attractor. Je herkent de geur sowieso, maar om echt je vinger erop te leggen is wellicht lastiger. We hebben namelijk gekozen voor een bijzonder krachtige smaakmaker uit de voedingsindustrie. Een toevoeging die je normaal niet in de hengelsport terugziet. Met dit aroma geven we de boilie de unieke twist die je ruikt en die je proeft. Aan de ene kant hebben we de hoogwaardige visachtige-ingrediënten en daarop zetten we een unieke smaak en geurmaker, gecombineerd met een zoete explosie.
Readymades versus freezerbaits
Voor ons staat het al jaren als een paal boven water. Readymades presteren net zo goed als freezers, mits de samenstelling van de boilie gewoon klopt. Deze boilies zijn geconserveerd met MPG (MonoPropyleenGlycol). Dit is een natuurlijk middel wat helpt om de boilie houdbaar te maken en ervoor zorgt dat er geen schimmelvorming optreedt. Behalve dat het werkt als een natuurlijke conservator is het zeer energierijk en levert het direct beschikbare energie voor de karper. Hierdoor wordt de voedingswaarde en energiewaarde van de boilie een stuk hoger.
"Het natuurlijke conserveermiddel in de Squid Specials levert de karper direct energie op!"
In de basis is deze conservering dus juist een pluspunt voor de karper! Uiteraard vinden we het zelf ook een heel stuk handiger om de boilies gewoon in de kast kunnen leggen in plaats van in de vriezer en is het fijn dat je na een sessie je overgebleven boilies niet weg hoeft te gooien of opnieuw in hoeft te vriezen.
KWO Squid Special
We vinden het belangrijk om transparant over deze boilie te zijn en om je mee te nemen in de keuzes die we gemaakt hebben. In onze ogen zijn we tot een boilie gekomen die een zeer goede instant werking heeft en die ook op de langere termijn gretig geconsumeerd zal worden door de karpers. Daarbij proberen we altijd een unieke twist in ons aas aan te brengen, eentje waardoor we net wat anders als de rest zitten te vissen!
Om het aanbod compleet te maken hebben we ook pop-ups, hard hookbaits én een bait booster uitgebracht in de Squid Specials smaak. De complete range is in de KWO Shop te bekijken!
Succes met je visserij!